– Alle barn kan drive med nysirkus. Bare de har lyst

Skrevet den 3. Jan 2017

_dsc4638

 

Mandag 9. januar starter Sirkussmulene vårsemesteret, temmelig nøyaktig fire måneder før vårens forestilling skal vises på teaterfestivalen Rampelys på Black Box i Oslo.

30-40 barn i alderen 8-18 skal bruke tiden frem til da til å utvikle en forestilling der de får brukt alle sine ferdigheter, det være seg luftakrobatikk, bakkeakrobatikk, jonglering, styltedans, drama og kreativitet.

 

Nysirkus er som kjent en blanding av teater og sirkus, og arbeidet mot vårens forestilling har elementer både fra sirkus, dans og teater. Dermed blir treningene også svært sammensatte. Hvis barnet liker å bruke kroppen, skal det noe til å ikke trives her.

– Treningen her er såpass variert, og så allsidig, at vi fanger opp alle

– Treningen her er såpass variert, og så allsidig, at vi fanger opp alle, sier Rodrigo Porcino, den ene av de to profesjonelle trenerne i Sirkussmulene. Den andre, Diego Belda, skyter inn:

–  Og det er en treningsform som egner seg like bra for jenter og gutter.

Både Rodrigo og Diego har mange års erfaring fra nysirkus. Rodrigo har vunnet flere prestisjetunge konkurranser opp gjennom årene, og var blant annet den første brasilianeren som vant en medalje på verdens sirkusfestival, Festival du Cirque de Demain i Frankrike. Hans spesialitet er akrobatikk, både i luften og på bakken. Diegos spesialitet er sjonglering. Han er selvlært og har reist rundt på festivaler i mange år. Begge to har lenge jobbet med ulike prosjekter for og med barn.

Slik blir det også i vårens forestilling. Den skal utvikles sammen med barna, bygge på det de lærte i fjor, men alle skal lære noe nytt i løpet av disse månedene, lover Rodrigo. Begge lovpriser treningen barna får på Sirkussmulene: Her trenes styrke, smidighet, balanse, kroppskontroll og koordinasjon.

– Elevene lærer også å samarbeide og å støtte hverandre, sier Diego.

– Og de får mental trening, de lærer seg å fokusere, sier Rodrigo.

Det er også masse læring i forberedelsene til forestillingene. I kostymer, sminke, lyd og lys. Og i det som kanskje oppleves som endeløs venting på andres nummer og i den eksplosive gleden i å tørre og mestre foran et stort og ukjent publikum.

Men viktigst, sier instruktørene – og barna:  – De som trener med Sirkussmulene har det kjempegøy og får masse energi!

  • Hvis du har lyst til å finne ut mer om Sirkussmulene, kan du ta kontakt med oss her.